V nutriční poradně přibývá pacientů s diabetem i poruchami příjmu potravy

Velkému zájmu veřejnosti se těší nutriční poradna, která ve Vsetínské nemocnici funguje již čtvrtým rokem. Určena je především pacientům, klientům s potřebou konzultace stravování s odborníkem. Poskytuje poradenství v oblasti potravinových alergií, intolerancí, výživy při různých zažívacích onemocněních. Nabízí možnosti sestavení redukčního jídelníčku či zhodnocení současného stravování. Jaké výživové problémy řeší nejčastěji a zda obtíže ovlivnila i covidová doba, jsme se zeptali vedoucí nutriční terapeutky Ing. Gabriely Janíčkové.

Začátky nutriční poradny byly pozvolné. Trvalo, než si veřejnost zvykla na možnost zkonzultovat své stravovací zvyklosti s odborníky. V současnosti je zájem o služby poradny mimořádný. Staráme se nejvíce o klienty s malnutricí (podvýživou) způsobenou chronickými onemocněními, klienty s onkologickými chorobami a v neposlední řadě také pacienty s poruchami příjmu potravy. Je skvělé pozorovat stále zvyšující se zájem pacientů, klientů, kteří přikládají správné stravě ozdravný potenciál a vnímají ji jako součást komplexní léčby svých obtíží.“

Přicházejí pacienti po covidu s některými specifickými problémy?

„Covidové období přineslo zvýšený zájem o výživu jako takovou. Bylo více času zaměřit se na sebe, ale také sledovat nejnovější trendy v léčebné výživě a dietetice jako takové. Ne všechny dostupné informace jsou ale ku prospěchu. Vždy je potřeba důsledně rozlišovat, ověřovat zdroje informací a jejich validitu. Častým jevem je alternativní strava u různých onemocnění, například preventivní zařazení bezlepkové a bezmléčné stravy bez prokázaných intolerancí. Často si tímto klient sám sobě nevědomky škodí a dostává se k nám, až když vzniknou problémy. Dalším postcovidovým boomem je incidence diabetu v souvislosti s prodělaným onemocněním. A v neposlední řadě extrémní nárůst pacientů s poruchami příjmu potravy.“

Prozraďte nám příběh pacienta či pacientky, kterým se podařilo významně redukovat, případně jak dlouho to trvalo…

„Takových příběhů máme více a vždy je to velké povzbuzení jak pro klienta, tak obrovskou motivací pro nutričního terapeuta. Jeden takový příběh se týká muže středního věku. Do nutriční poradny se objednal na prosté zhodnocení jídelníčku a proměření na bioimpedančním přístroji (zhodnotí procento tuků, svalové hmoty a vypočítá rychlost bazálního metabolismu). Po krátké konzultaci s klientem jsme dospěli k názoru, že bude vhodnější dlouhodobá spolupráce. Nutno říci, že klient byl velmi dobře motivován a veškerou svoji snahu zaměřil nejen na pouhou redukci hmotnosti, ale především k úžasnému cíli: chtěl být zdravější a užívat méně léků. Na pravidelné kontroly chodil každý druhý měsíc. Již při první kontrole byl k nepoznání – téměř o 7 kg lehčí. S každou další návštěvou ubývaly kilogramy a přibývala jeho motivace a nadšení z dílčích úspěchů. Během necelého roku se mu podařilo zhubnout přes 35 kg, a jak sám říká, užívá si především zdraví, které znovu nabyl. Jeho proměna inspirovala i jeho kolegy a členy rodiny. Sám následně zhodnotil, že dlouho tápal v nesmyslných dietách a během procesu redukce se naučil své tělo vnímat, dopřává si oblíbená jídla a nehladoví.“

Děkujeme za rozhovor, který jsme připravili u příležitosti Světového dne výživy, který připadá na 16. říjen.

Nutriční poradnu najdete v přízemí pavilonu G (Triangl), zapotřebí je předchozího objednání na tel. 571 818 561. Více informací ZDE. 


Zdravý recept nejen pro dnešek: 

BAREVNÝ SALÁT HALLOUMI si můžete udělat jako rychlý oběd, nebo zdravou večeři. Recept připravila naše vedoucí nutriční terapeutka Ing. Gábina Janíčková. Na dvě porce budete potřebovat 1 ks sýru Halloumi (200 g), jednu větší mrkev, šest ředkviček, půl okurky hadovky, dvě papriky kápie, dvě hrsti listového salátu (míchaného), dvě polévkové lžíce kukuřice, deset cherry rajčat, jednu jarní cibulku, jednu polévkovou lžíci majonézy, dvě polévkové lžíce kysané smetany (12 %), sůl, pepř, prolisovaný česnek, koření provensálské bylinky. Postup: zeleninu očistíme a nakrájíme, případně nastrouháme. Na pánvi nebo grilu opečeme nakrájené plátky sýru. Mezitím si z majonézy, kysané smetany a prolisovaného česneku připravíme dresink a lehce jej osolíme (pozn. Halloumi je poměrně slaný sýr). Dochutíme pepřem a provensálskými bylinkami. Zeleninu lehce promícháme s dresinkem a naservírujeme na talíř, doplníme grilovaným sýrem. Nutriční hodnoty na 1 porci: energie 1626 kJ – 25,8 g bílkovin – 28,2 g tuku- 17,7 g sacharidů- 5,9 g vlákniny.